keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Tuomion hetket

Kuten aikaisemmassa postauksessa paljastin, tänään on se suuri ja uljas päivä, kun saan gradulausunnon (ja jätän tutkintopyynnön).

Arvosanan sain tosin tietää jo eilen. Sieltä napsahti magna, mihin olen suoraan sanottuna aika pettynyt. Odotin/toivoin tällä työmäärällä ja panostuksella eximiaa. Toimistosihteeri kyllä onnitteli sähköpostissa saatesanoin ”tällä maisteritasolla se on todella hyvä!”, ja myös opintosihteeri onnitteli lämpimästi tänään lausuntoa noutaessani. En sitten tiedä, onko nyt ollut jotenkin erityisen kova taso, jolloin Gauss is a bitch, mutta noh... En kyllä ainakaan toistaiseksi osaa olla tuohon tyytyväinen.

Omassa päässäni magna ei käänny muuksi kuin keskinkertaiseksi (mitä se toki onkin). Joo joo, tiedän että se on ihan hyvä arvosana ja jatko-opintokelpoinen ja ylisuorittajan puhetta ja blaa blaa Afrikan lapset näkee nälkää, mutta ei se kyllä nyt lohduta. Olen tottunut siihen, että pärjään hyvin sellaisissa asioissa, joihin todella päätän satsata, ja tähän graduun totisesti pistin paljon paukkuja. Onkin nyt vähän vaikea niellä, että tällä panostuksella en yllä kuin keskinkertaiseen suoritukseen, kun olisi tähänastisen eloni tärkein näytön paikka. Jos en olisi jo ehtinyt haaveilla jatko-opinnoista ja tutkijan urasta, ei tällä olisi oikeastaan mitään merkitystä, mutta kun olin niin äh. Kyllähän tämä pistää kyseenalaistamaan omia edellytyksiä alalle – en halua olla ammatissani ”ihan jees” ja kolmastoista tusinassa, vaan oikeasti hyvä. Toinen kyseenalaistamisen paikka on tietysti oman osaamisen arvioiminen, joka selvästi meni metsään. Ei nyt ihan täydellisesti, mutta aika ratkaisevasti kuitenkin. Tuntuu, että mitä enemmän ikää karttuu, sen enemmän tulee huteja tällä saralla. Eikö itsetuntemuksen pitäisi iän myötä lisääntyä...?

Tänään sain tosiaan ihan sen varsinaisen lausunnonkin hyppysiini, ja kyllähän tuo arvostelu vähän avasi asiaa ja on järkeenkäypä, vaikka kirpaiseekin. Suurin kompastuskivi oli gradun laajuus (minkä uumoilinkin saattavan koitua kohtalokseni) – kuulemma siitä paketista olisi saanut ”kolme, neljä” gradua. Idea ja yritys hyvä, mutta niin ison kokonaisuuden hallinta osoittautuikin sitten turhan isoksi haasteeksi, mikä näkyi kriittisin paikoin laadussa. Toisaalta jos olisin keskittynyt johonkin pienempään osioon/aikakauteen, olisi pitänyt valita jo kokonaan toinen tutkimuskysymys ja näkökulma.

Eli suomeksi: liian iso pala purtavaksi, ja metsään mentiin heti alkumetreillä, heh. Tietty näin jälkikäteen ajateltuna olisin mieluusti keltanokkana ottanut jo tutkimuskysymyksen ja -suunnitelman hahmotteluvaiheessa ohjaajalta vastaan varoituksen siitä, että aihe on liian laaja. Mitään sellaista ei kuitenkaan tullut, joten kävin pirtein mielin työhön käsiksi. Toteuttamisen haasteellisuus kävikin sitten ilmi oikeastaan siinä vaiheessa, kun oli jo myöhäistä. (Viimeistään nyt, kun gradu on jo arvosteltu.) No, loppujen lopuksi kyse on kuitenkin omasta päätöksestäni, joten ei auta kuin katsoa peiliin – olisi varmaan pitänyt tajuta itsekin, että nyt on aika iso urakka edessä. Vaan eipä tässä auta enää jossitella, rakentavinta olisi tässä vaiheessa pohtia virheitä ja ottaa niistä oppia.

Ihan vielä en kylläkään saa revittyä itsestäni niin kypsää ja rakentavaa suhtautumista asiaan. Ajattelin, että olisin yön yli nukuttuani jo vähän paremmilla mielin asian kanssa, mutta täytynee antaa vähän enemmän aikaa asian sulatteluun (no, ehkä 2,5 tunnin yöunet eivät myöskään mitenkään mahdottomasti mielialaa piristä noin lähtökohtaisesti). Juuri nyt on lähinnä sellainen olo, että pitää todella miettiä, mitä haluan uraltani ja mitä haluan tehdä ammatikseni joskus tulevaisuudessa. Mikä on vähän haasteellista, kun en ainakaan nyt juuri luota omaan arviointikykyyni. Mutta eiköhän se tässä ajan myötä selkene, ei onneksi ole pakko tehdä mitään päätöksiä tällä sekunnilla, ja työrintamalla on asiat kuitenkin hyvin – mitään henkilökohtaista maailmanloppua ei siis kuitenkaan ole nähtävissä.

Mutta no, yritän psyykata itseäni, että 5/7 ei ole huono arvosana, ja onpahan tässä nyt sitten varoitusviittoja väikkärin tielle, jos sille päätän lähteä. Ja hei, siitähän ei pääse yli eikä ympäri, että kohta olen VTM! Tänään jätin tutkintopyynnön ja 30.1. saan paperit kouraan. Onhan siinä jo iloitsemisen aihetta!

7 kommenttia:

  1. Moi Sohvi! :)

    Ja suuret onnittelut valmistumisen johdosta sekä tietysti L.O.I.S.T.A.V.A.S.T.A arvosanasta! Itse opiskelen kieliaineita, ja pitää sanoa, että meidän graduarvosteluissa on sellainen periaate, että laudaturia ei saa kukaan koskaan ikinä, eximian saa joku kielitieteen ihmelapsi kerran 20 vuodessa ja magnan yksi henkilö kerran viidessä vuodessa tai jotain. Olen itse kirjoitellut graduani nyt vuoden päivät töiden ohella, mikä on ollut todella haastaavaa. Monta kertaa olen palauttanut tekstiä proffalle sellaisella "se oli siinä" -fiiliksellä ja joutunut kerta toisensa jälkeen nielemään ylpeyteni (ja kyyneleitä siinä samalla) ja aloittamaan käytännössä katsoen koko urakan alusta. Olen ottanut nyt töistä vähän vapaata ja yritän saada graduni viimeisteltyä parissa viikossa. Tämä on 9. vuoteni yliopistolla, joten pikku hiljaa alkaa riittää tätä lajia ;). Olen lueskellut blogiasi tämän projektin aikana ja saanut siitä paljon uutta inspiraatiota ja intoa kirjoittaa. Halusin siis kiittää mainiosta blogista ja toivottaa onnea jatkolle! Toivon, että et lannistu saamastasi palautteesta, vaan jatkat väikkäriin mielenkiintoisen aiheesi parissa :)

    Hyvää alkanuta vuotta toivottaen
    Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Anna ja kiitos kommentistasi! :)

      Laudatur lienee meilläkin varattu jollekin jumalasta seuraaville ihmelapsille, oli kyllä jo alkumetreiltä selvää, että niille palkintosijoille on ihan turha haaveilla pääsevänsä, hehe. Magnan kuitenkin pitäisi olla C:n lisäksi yleisin arvosana Gaussin käyrän mukaan, joten elättelin toivoa, että sen kynnyksen yli sentään pääsisi… mutta eip voi mitään.

      (Mulle muuten on jäänyt vähän hämäräksi, miksi moista Gaussin käyrää edes käytetään. Silloinhan samasta työstä voisi eri ajankohtina saada ihan eri arvosanan, mikä on mun mielestä omituista ja oikeastaan tekee arvosanoista vertailukelvottomia eri arvosteluryhmien välillä?)

      No, toivon ja melkein oletan, että jonkin ajan kuluttua naureskelen tälle draamailulle ja nolottaa, että kirjoitin koko vuodatusta tänne blogiin :D Vähän jo nolottaa nyt, mutta toisaalta ehkä siitä voi olla jollekulle toiselle hyötyä huomata, että kanssaopiskelija on saanut slaagin arvosanastaan ja siitä huolimatta on jonkin ajan kuluttua todennut, että olipa hölmöä hepuloida. Jotain kasvattavaa tästä(kin) varmasti kehittyy :)

      Mutta olipa ihan älyttömän kiva kuulla, että olet seuraillut tätä blogia pidempään, ja vielä kivempi, että tästä on ollut jotain hyötyä ja iloakin! Siinä tapauksessa Aivoradio re gradu on ylittänyt alkuperäisen tarkoituksensa ja tavoitteensa moninkertaisesti.

      Oikein kovasti tsemppiä gradun kanssa – uskot varmaan, että tiedän miltä sinusta tuntuu :D Jossain vaiheessa se lopullinen ”se oli siinä” tulee kyllä eteen, ja kyllä se vaan on helpotus, oli lopputulos mikä hyvänsä [paitsi improbatur]. Ja itse btw kyllä pidän vähän omituisina sellaisia, jotka selviävät tavoiteajassa opinnoista… t. nimim. fuksi -06

      Poista
  2. Hei!

    Älä suotta ole pettynyt. Hyvinhän se meni. Ymmärrän kyllä tunteesi ja ajatuksesi, sillä minäkin vaadin itseltäni paljon ja yleensä liikaakin. Onnittelen kuitenkin sekä magnasta että valmistumisesta! Ja eiku jatko-opiskelijaksi!

    Terveisin aikaisemmin päivällä kommentoinut graduilija


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äh, en tiedä miksi vastaukseni ei pääse perille tähän kommenttiin? Edelliseen sen sijaan tuli kaksi kertaa... Tyhmä Blogger.

      Otetaan vielä uusi yritys: Kiitos onnitteluista ja kannustuksesta! :)

      Poista
    2. Noniin, vihdoinkin! Viidestoista kerta toden sanoo.

      Poista
  3. Moi,

    älä sure M:ää. Se on hyvä. Meillä täällä biotieteellisessä saa E:n tai L:n vain, jos on itse todella löytänyt tai keksinyt jotain, vaikkapa jonkin uuden syöpä- tai sydäntautigeenin. Koska tällainen "löytäminen" on käytännössä mahdotonta muuta kuin usean vuoden tutkimuksen teon jälkeen, niin kukaan ei koskaan saa M:ää parempaa. En ymmärrä miten OPINNÄYTETYÖLTÄ (jollainen gradu todentotta kuitenkin vain on) voidaan edellyttää tieteellistä tutkimussaavutusta, mutta ylpeytensä saa vaan niellä ja toivoa että väikkäristä saa paremman - jos sattuu jotain löytämään.

    Meidän alalla väikkäri onkin uusi gradu.

    Onnea valmistumisesta!

    t. Biologi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojuu, meilläkin paukutetaan suunnilleen kandista saakka, että pitää olla uutta tietoa, uutta tietoa, uutta tietoa. Olin siinä käsityksessä, että tuossa munkin gradussa oli uutta tietoa/näkökulmaa (ei siis pelkästään omasta mielestäni, vaan kommentitkin olivat sensuuntaisia), mutta ei varmaan vielä tarpeeksi ja/tai kokonaisuus ei silti ollut tarpeeksi hyvä, tai jotain. Jos tästä väikkäriä innostun tekemään, niin siinähän on sitten tilaisuus petrata... :)

      Mutta olet kyllä ihan oikeassa siinä, että tuo uuden tutkimustiedon tuottamisen vaatimus on gradussa aika pimeä, olen sitä itsekin usein taivastellut.

      Kiitos sullekin onnitteluista :) Hauskaa, että tänne on löytänyt noinkin eri alan lukijoita!

      Poista